Budapest XX. Kerületi
(061) 285-3420 Budapesti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Telefonszáma
lajthazene[KUKAC]gmail[PONT]com Budapesti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Email címe
010503020607080910

Zeneiskola Videó Archívum

Bemutatkozó film (2000)Bemutatkozó film (2001)Alkotóműhely Shakespeare nyomában
 

Multimédiás előadások

Multimédiás előadások

 

Minősítési oklevél

 

 

Főoldal | Pályázat NTP-MOI-150038

Szakmai beszámoló

Az NTP-MOI-150038. sz. szakmai beszámoló letöltése PDF formátumban.

Szakmai beszámoló az NTP-MOI-150038-as pályázat programjának megvalósításáról „Zenei és képzőművészeti alkotóműhely Shakespeare nyomában”

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának a Nemzeti Tehetségprogram keretében kiírt pályázatában egy olyan alkotóműhely létrehozása volt a cél, ahol a tanulók tollából legalább két különböző művészeti ágban, de egy közös téma mentén születnek képző- és iparművészeti tárgyak, alkotások, zenei kompozíciók. 
A pályázás feltétele volt, hogy a minimum 60 órás tanórán kívüli program során tanulmányi kirándulások, kulturális események, meghívott alkotóművészekkel, előadóművészekkel való találkozások segítsék a diákokat az alkotómunkában. A pályázatot alkalmasnak találtuk arra, hogy iskolánk tehetséges zenész és képzős tanulóit tanórán kívüli élményekhez juttathassuk, s a program végén munkájuk egy látványos bemutató keretében nyilvános elismerésben részesülhessen. 
Közös témaként a 400 éve elhunyt Shakespeare két színművét – Rómeó és Júlia, Szentivánéji álom – választottuk, igazodva a tanulók életkorához és érdeklődési köréhez. Mindkét műből több film, opera, balett, koncertdarab és kísérőzene készült, így a 400. évfordulóhoz kötődve volt módunk válogatni a színház- és koncertvilág Shakespeare adaptációiból.

https://youtu.be/6q90fU3Ehzc

69 órás programot állítottunk össze a 2016. január 5-től június 7-ig terjedő időszakra, megrendeltük a tanulmányi kirándulásokhoz a buszt, lefoglaltuk a koncert-, opera-, színház- és épületlátogatások belépőjegyeit, időpontot és témát egyeztettünk a meghívott alkotóművészekkel. A beadott pályázat eredményéről 2015. novemberében kaptunk értesítést: megkaptuk a kért 1.000.000 Ft előfinanszírozott támogatást. 

2016. januárjában kiderült, hogy a pályázati pénz egyelőre nem áll rendelkezésre, ezért kértük, hogy támogatónk engedélyezze a pályázati program módosítását. Az első anyagi vonzattal járó tanulmányi kirándulást önerőből oldottuk meg. A további helyfoglalásokat, megrendeléseket, egyeztetett előadásokat lemondtuk, és újraterveztünk, miután engedélyt kaptunk az eredeti program módosítására. A támogatáshoz április végén jutottunk hozzá, ezért májusra ütemeztük át a meghívott előadó- és alkotóművészek által tartott foglalkozásokat, az Operaházban tett épületlátogatást, és a tanulmányi kirándulásokat. Szerencsére az Operaház és az Erkel Színház közös projektjeként május 18 – június 2. között került megrendezésre a Shakespeare 400 Fesztivál, amelynek műsorkínálatában találtunk témánkhoz fűződő előadásokat. Május 3-4. hetére sűrűsödött össze az öt meghívott vendéggel való találkozás, és a két tanulmányi kirándulás. Mindez a zeneiskolai vizsgák, általános és középiskolai osztálykirándulások, erdei táborok, utolsó nagy témazáró dolgozatok és felelések idején. Mégis, minden nehézség ellenére sok örömmel és élménnyel gazdagodtunk. A májusra átütemezett programok inspiráció helyett inkább egyfajta jutalmul szolgáltak, a már majdnem befejezett alkotómunka végén. Az alkotóműhely januárban kezdte meg működését. A programban 10 képzős és 6 zenész tanuló vett részt. A műhelymunkát az iskola tanárai, Németh Márta képzőművész és Tomasovszki Katalin zeneművész irányították. Az önálló műhelymunka mindkét csoportban 16-16 órát töltött ki. A zenészek május 5-ei foglalkozását meghívott előadó, Tóth Gergely József karmester tartotta. A Sibelius kottaszerkesztő program használatával, és hangszerelési ötletekkel ismertette meg a tanulókat. 17 órát töltöttünk közös foglalkozásokon, 20 órát fordítottunk tanulmányi kirándulásokra. A projekt minden pontja a pályázatban benyújtott, módosított munkaterv szerint valósult meg. Nyilvánosan látogatható eseményeinkről programfüzetek, plakátok, online tájékoztatás és újsághirdetés formájában értesülhettek az érdeklődők, akik szabadon látogathatták a meghívott vendégekkel szervezett művész-közönség találkozót, a zenetörténész tartotta műismertetést, és a programot záró alkotói bemutatót.

Zenész-képzős közös programjaink - Filmvetítés
A két Shakespeare színmű legnívósabb filmadaptációinak segítségével megismertettük a diákokat a közös témául szolgáló darabokkal. Január 5-én a Franco Zeffirelli rendezte Rómeó és Júliát, január 13-án a Michael Hoffman rendezte Szentivánéji álmot vetítettük le az iskola hangversenytermében. 
A filmnézések előtti műismertetést Tomasovszki Katalin tartotta.

Egy napos tanulmányi kirándulás – 2016. január 19.
A kirándulás célja az intenzív és személyes élménygyűjtés volt. Ihletadó forrásként választottuk közös témánkhoz a Zeneakadémia január 19-i koncertjét, Mendelssohn Szentivánéji álom c. kísérőzenéjével a műsorban. A Mendelssohn műről és az előadókról Tomasovszki Katalin tartott ismertetést a zeneiskolában. Este Vásáry Tamás vezényletével, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Gyermekkarának előadásában, énekes szólistákkal és színészek közreműködésével egy különleges előadásban volt részünk, ahol Shakespeare darabja és Mendelssohn zenéje együtt hangzott el a színpadon. A néhány nappal korábban megtekintett film sokat segített a vígjáték és a kísérőzene követésében, főként, hogy a film és a zeneakadémiai előadás egyaránt Nádasdy Ádám fordítását használta. A zenei élményszerzés előtt idegenvezetéssel jártuk végig a Zeneakadémia épületét, megismerkedtünk történetével, egykori és mai modern felszereltségével, valamint az épületet díszítő képzőművészeti alkotásokkal. Mivel további, tanulmányi célt szolgáló programjaink csak később valósulhattak meg, így az alkotómunka a két filmvetítés és a zeneakadémiai koncert során szerzett impulzusok mentén indult el.

Művész-közönség találkozó: Bepillantás a jelmeztervezés és készítés műhelytitkaiba – 2016. május 17.
Vendégeink a Sába királynője margitszigeti szuperprodukcióban együttműködő Németh Anikó divat- és jelmeztervező valamint Siető Andrea jelmezkészítő voltak. Anikó és Andrea megmutatták közös munkájuk „jelmez-termését”. Készültek az alkotóműhely témájához kapcsolódó Rómeó és Júlia jelmeztervekkel és kész jelmezekkel egyaránt. 
A diákok bepillanthattak a művészek alkotói tevékenységébe, és válaszokat kaptak felmerülő kérdéseikre. A program a tervezettől hosszabbra sikerült: a diákoknak bőven volt kérdésük, a vendégek pedig, szívesen válaszoltak. Hogy mennyire hasznos volt ez a találkozás, annak bizonyítéka, hogy előtte mindössze 1 jelmezterv készült az alkotóműhelyben, utána pedig a szűkös határidő ellenére még további 6. Nemcsak a közönség, de a meghívott vendégek is nagyon jól érezték magukat. Németh Anikó műhelylátogatásra invitálta az alkotóműhely résztvevőit Váci utcai szalonjába, ahová 2016. októberében fogunk ellátogatni.

Művész-közönség találkozó: Bepillantás a zeneszerzés műhelytitkaiba – 2016.05.19.
Vendégünk Dragony Tímea zeneszerző, aki beszélt eddigi életútjáról, zeneszerzői pályaválasztásáról, zene iránti elkötelezettségéről, Tomasovszki Katalintól, mint egykori tanárától kapott indíttatásáról. Művésztársaival – Kun Anna Ágnes operaénekes, Sándor Zoltán ifjú hegedűvirtuóz – élőben bemutatta néhány kompozícióját, közöttük Shakespeare szonettjeire komponált zenekölteményeit.

Egynapos tanulmányi kirándulás – 2016. május 23.
A kirándulás helyszíneire autóbusszal jutottunk el. Az Operaházban tett épületlátogatás után az Erkel Színházban néztük meg Bellini Capuletek és Montague-k című operájának koncertszerű előadását. 

Műismertetés a tanulmányi kiránduláson megtekintendő operaelőadás elé – 2016. május 26.
Tóth Endre zenetörténész 1 órás előadás keretében ismertette Britten Szentivánéji álom c. operáját, amelyet másnap a Zeneakadémia opera tanszakának vizsgaelőadásaként tekintettünk meg.

Kétnapos tanulmányi kirándulás – 2016. május 27-28.
Ismét autóbusszal jutottunk el a tanulmányi kirándulás célállomásaira. Május 27-én a Zeneakadémia Solti György termében tekintettük meg az opera tanszak előadásában Benjamin Britten Szentivánéji álom című operáját, Szabó Máté rendezésében. Már harmadjára találkoztunk Nádasdy Ádám szövegfordításával – elsőként januárban a Hoffman rendezte filmben, másodszor a januári Szentivánéji álom kísérőzene és színdarab zeneakadémiai előadásán, és végül a májusi operaelőadáson.A Solti György teremben már jártunk a januári Zeneakadémia épületlátogatás során. Akkor megnézhettük modern technikai felszereléseit, májusban pedig láthattuk is működni a technikát, amely nagyban hozzájárult a fiatalos, lendületes, humorral fűszerezett operaelőadáshoz.Május 28-án ismét az Erkel Színházba vezetett az utunk, Gounod Rómeó és Júlia című operájának koncertszerű előadására. A tanulmányút ezzel az élménnyel ért véget.•    Az alkotóműhely termésének bemutatója – 2016. június 7.

A program záró rendezvénye és fénypontja a június 7-ei bemutató est volt, ahol Tomasovszki Katalin powerpoint prezentációba illesztett szemléltetésével, egy multimédiás, összművészeti esemény formájában egyszerre kerültek bemutatásra a tanulók kompozíciói: a Szentivánéji álom valamint a Rómeó és Júlia ihlette zenedarabok, rajzok, festmények, jelmeztervek. A zeneműveket 18 diák és 5 tanár szólaltatta meg. A színpadon elhangzó 5 kompozíció alatt az azonos témára készült 26 képzőművészeti alkotásról – rajzokról, festményekről, jelmeztervekről készített kisfilmeket láthatta a közönség. Élményeinkből összeállított képsorokkal, előadásrészletekkel, filmrészletekkel, prózai részek felolvasásával ízelítőt adtunk a teljes programról. A képzőművész diákok alkotásait Németh Márta képzőművész foglalta keretbe és helyezte el a hangversenyterem falain, ahol kiállítás formájában jelenleg is megtekinthetőek. A bemutatóról videó felvételt készítettünk.A rendezvény fővédnöki tisztségére és a záró est megnyitására tankerületünk igazgatóját, Dr. Nagyné Koczog Tündét kértük fel, aki örömmel vállalta a feladatot. A bemutató nagy sikert aratott, a közönségből sokan gratuláltak, kifejezve őszinte elismerésüket. A programsorozat nyilvános eseményei látványos módon hozzájárulnak iskolánk jó hírének növeléséhez. A megvalósítás során mindvégig élvezhettük igazgatónk, Balásházi Bálint aktív közreműködését, segítségét mind a szervezésben, a megrendelésekben, a felmerülő problémák megoldásában, az együtt gondolkodásban. Ezúton köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának a támogatást, amely erősen motiválta a projektben résztvevő tehetséges diákokat, és mentális fejlődésüket elősegítve, lelkileg, szellemileg egyaránt emelte őket.
Budapest, 2016. június 23.

Tomasovszki Katalin
a projekt vezetője
Budapest XX. Kerületi Lajtha László AMI

 

Shakespeare nyomában - zenei és képzőművészeti alkotóműhely

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola az Emberi Erőforrások Minisztériumától nyert pályázati támogatás segítségével zenei és képzőművészeti alkotóműhelyt hívott életre, amelyben a kiválasztott tehetséges diákok Shakespeare darabjainak ihletésére hoztak létre zeneműveket, képzőművészeti alkotásokat. A tíz képzős és hat zenész diákból álló csapat zártkörű műhelyfoglalkozásait Németh Márta képzőművész és Tomasovszki Katalin zeneművész vezette. A nyilvános programok keretében Németh Anikó divat- és jelmeztervező, Siető Andrea jelmezkészítő, Dragony Tímea zeneszerző ésTóth Endre zenetörténész avatta be szakmája rejtelmeibe a résztvevőket. A tanulmányi kirándulások során koncertek, operaelőadások, Zeneakadémia és Operaház épületlátogatás szerepeltek a programban. Shakespeare Rómeó és Júlia, valamint Szentivánéji álom c. színműveinek megismerését követően az alkotóműhely diákjainak tollából zenedarabok, rajzok, festmények, jelmeztervek születtek, amelyeket június 7-én mutattak be a projekt zárásaként, multimédiás összművészeti rendezvény formájában – összekapcsolva irodalmat, filmet, kiállítást és koncertet. Mind a közönség, mind az alkotóműhely tanulói sok élménnyel gazdagodtak a pályázati támogatással megvalósult program során.

zenei és képzőművészeti alkotóműhely

 

Eseménynaptár

2018. március
H K Sze Cs P Szo V1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 

Támogatónk

A MusicMall hangszerek és hangszerkiegészítők webáruháza, iskolánk kiemelt partnere. Növendékeink számára kiemelt kedvezményeket biztosítanak, melyet egy egyszerű regisztráció után azonnal igénybe vehetnek. Kattints ide a regisztrációhoz:

http://musicmall.hu/prestashop/login?back=my-account

A webáruház folyamatosan bővülő kínálatában minden megtalálható, ami a zenetanuláshoz szükséges. Forduljon bizalommal az áruház vevőszolgálatához az alábbi elérhetőségeken:
www.musicmall.hu
info@musicmall.hu
+36-30-823-88-72

 

Alapítványi támogatás

Máté János Zene- és Művészeti Alapítvány

Kérjük támogassa iskolánkat adója 1%-val.

Rendelkető nyilatkozat PDF formátumban letölthető itt.

Bankszámlaszám:
11720001-20206363-00000000

 

Facebook

 

Iskolánk fenntartója

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ
 

Partnereink

Oktatási HivatalMZMSZPesterzsébet ÖnkormányzataCsili Művelődési Központ
 
Copyright © 2015 - Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola
Oldalaink összeállításakor arra törekedtünk, hogy az érdeklődők - ezen belül is elsősorban jelenlegi és jövendő diákjaink, szüleik, pedagógusaink - számára minél teljesebb képet adjunk iskolánk életéről, eleget téve egyben tájékoztatási kötelezettségeinknek is. Oldalainkra mutató linkeket szívesen fogadunk és kölcsönösségi alapon magunk is elhelyezünk ilyeneket!