Budapest XX. Kerületi
(061) 285-3420 Budapesti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Telefonszáma
lajthazene[KUKAC]gmail[PONT]com Budapesti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Email címe
010503020607080910

Zeneiskola Videó Archívum

Bemutatkozó film (2000)Bemutatkozó film (2001)Alkotóműhely Shakespeare nyomában
 

Multimédiás előadások

Multimédiás előadások

 

Minősítési oklevél

 

 

Főoldal | Rólunk írták

Lajtha emlékest

Lajtha László emlékfal

 

Novemberi események a zeneiskolában

November hónap az Art Budapest Kvartett nagyszerű koncertjével kezdődött, melyen kisszámú, de annál lelkesebb közönség lehetett tanúja a magas színvonalú előadásnak. Az együttes egyik hegedűse iskolánk volt növendéke, ifj. Vajda Barnabás.
Szép sikerrel szerepeltek népzenész növendékeink a XII. Fülemüle Népzenei Fórumon. Bekó Donát és Dull Károly és Fedor Kristóf citera nívódíjat kaptak valamint Kiss Csenge népi énekesünk dicséretben részesült. Felkészítő tanáraik Csonka Boglárka és Kiss Anikó.
November 18-án a Zeneiskola Máté János termében került megrendezésre a Zeneiskolák VIII. Országos Elektronikus-Zenei Találkozója, melynek lelkes szervezője intézményünk szintetizátor tanára, Székely M. Ildikó volt. Csak gratulálni tudunk a színvonalas rendezvény megvalósításához és gördülékeny lebonyolításához, melyen mindhárom növendéke szép sikerrel szerepelt.
Hagyományainkhoz híven ebben az évben is megrendeztük az Erzsébet Napok keretén belül a Fotókiállítással egybekötött Erzsébet napi hangversenyünket. Hatásos bevezetőként felcsendült Verdi: Don Carlos c. operájának egy közismert duettje remek előadásban. 
A Szivárvány Fotóklub tagjainak kiállítását Balásházi Bálint igazgató Úr nyitotta meg és Fabók  Katalin, a klub vezetője beszélt pár szót az idei kiállítás három témájáról: bicikli, üveg, bemozdulás. Ezek tükrében nagyon izgalmas fotókat tekinthettek meg az érdeklődők. A kilenc éves együttműködés során már számos szép és érdekes képben gyönyörködhettünk.
Az Erzsébeteket Pável Edit hegedűművész köszöntötte egy könnyed, bájos Beethoven-Kreisler művel. Az est folyamán hallhattunk fuvolát, zongorát, trombitát, valamint énekeseket. Szép, jól összeállított, több táncot bemutató műsorban gyönyörködhetett a közönség. A kiállítás és hangverseny háziasszonya iskolánk szolfézstanára, Gupcsó Gyöngyvér volt, aki közvetlen hangon, nagyszerű hangulatot teremtve kötötte össze a műsorszámokat. 
Sz. Zs.

 

Zenekari hangverseny a Csiliben 2017

A tanév legreprezentatívabb koncertje minden évben a zenekari hangverseny. Idén április 28-án tartottuk meg a koncertet a Csili Bubik István termében. Ez alkalommal a zeneiskola különböző együttesei mutatják be műsorukat, egész tanévben készülve a nagy eseményre.  A programot a Tücsök zenekar kezdte, nagyon aranyosak voltak a kis vonósok, akik örömmel muzsikáltak tanáraikkal együtt, Pável Edit vezetésével. A nagy vonós zenekar szép, telt hangzással, magas színvonalon adta elő a jól összeválogatott három művet, amit nagyszerűen „színesítettek” az ütősök. A zenekar munkáját Balásházi Bálint igazgató Úr irányítja.
Hangulatos volt a fuvolazenekar által előadott összeállítás is, több oldalukról tudtak bemutatkozni, Gaál Zsolt tanár Úr közreműködésével.
Végül a nagy fúvószenekar kalauzolt el minket a filmzenék csodálatos világába. Az Olimpiai Fanfárral nyitottak, majd következett a Gyűrűk ura, a Csillagok háborúja, James Bond, Vasember 3., valamint a Bosszúállók. A telt házas közönség hálásan fogadta és vastapssal jutalmazta a remek, szuggesztív előadást. A koncert végén a szokásos három ráadás darab hangzott el utoljára a Csendőr. Ez a zenekar mindig igazi átütőerővel rendelkezett és hosszú évek óta egyenletesen magas színvonalon tevékenykedik. Mindezt ezen a szép estén és igazolták a két nagyszerű karmester, Kolossa András tanár Úr és Nagy Zsolt régi növendékünk vezénylésével.

 

 

I. Külső-Pesti Zenei Napok

A Külső-Pesti Tankerülethez tartozó három Zeneiskola - a XVIII. XIX. és a XX. kerületi intézmények együttműködésével - január 19-én és 20-án megvalósult két napos rendezvény-sorozattal egy régi hagyományt elevenített fel. Egykor a Dél- pesti Zenei Napok keretében növendék hangversenyt, művésztanári koncertet és kamarazene találkozót szervezett az öt dél-pesti kerület zeneiskolája. Ennek emlékére, valamint a közeledő Magyar Kultúra Napja alkalmából egy növendék hangversenyt és egy művésztanári koncertet hallhatott a szép számmal összegyűlt közönség.
Január 19-én, a pesterzsébeti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola adott otthont a növendékkoncertnek. Balásházi Bálint intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, eztán dr. Nagyné Koczog Tünde, a Tankerület szakmai vezetője mondott közvetlen hangú bevezetőt és ezzel megnyitotta az estet. 
Az egész hangverseny olyan volt, mint egy szép színes virágcsokor, mert többféle hangszert szólaltattak meg, sokféle stílusban íródott és kevésbé ismert művek is elhangzottak.
Ünnepélyes nyitányként egy Haydn-quartet szólalt meg négy csellón gyönyörű telt hangon. A fúvós hangszerek közül az oboa és egy klarinét-kvintett képviseltette magát, de felcsendült zongora, hegedű és harmonika hangja is. Hallhattunk egy szép ének-kettőst, egy meghitt hangú Schubert: Ave Mariát csellón és gitáron. Remekül összeállított népdalcsokrot adott elő egy citera szakos növendék szép hangon, nagyszerű hangszertudással. Záró műsorszámként egy jazzes darabot hallgathattunk meg, laza, oldott hangulatban.
A három Zeneiskola „seregszemléje” kiemelkedő színvonalat képviselt.
Január 20-án a XVIII. XIX. és XX. kerületi Zeneiskolákban tanító kollégák adtak nagyon magas színvonalú művésztanári hangversenyt a Rátkay-Átlók Galériában. A koncert indítása után Bak Ferenc a Külső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója mondott szép bevezetőt, majd Fekete Katalin önkormányzati képviselő nyitotta meg az estet. 

Fanfár-szerű dinamikus Vivaldi kettősverseny harsant fel két piccolo trombitán virtuóz előadásban. Ezután bensőséges, elcsendesült darabok következtek fúvós és vonós hangszereken, valamint gitáron és zongorán. Szép, táncos Bach-tételek hangzottak el. Különleges hangzású volt a fuvola-cselló duó, meghitt hangulatú volt a Schubert: Szerenád gitár-átirata. Ezt a békés nyugodt légkört koronázta meg Massenet közismert darabja hegedűn zongora kísérettel. A könnyed jazzes hangzású Poulenc zongoramű nagyszerű tolmácsolásban szólalt meg. Ezek után egy sodró lendületű négykezest hallhattunk, majd egy virtuóz fuvola-zongora művet, melyet a szerző játszott zongorán nagyszerűen. Érdekes volt a kürt-darab, amelyben különleges hangzásokat csalt elő az előadó művésztanár. Schumann-mű klarinéton és zongorán, végül egy remek Debussy-darab csendült fel remek előadásban.
Szép estét töltöttünk el a Galériában. Reményeink szerint a három kerület zeneiskolájának ezt a gyümölcsöző együttműködését folytatni fogjuk a jövőben. Az est méltó környezetben zajlott, közös szervezésben D. Udvary Ildikóval, a Pesterzsébeti Múzeum igazgatónőjével. 
Sz. Zs.

 

Farsangi Koncert és ütőfesztivál

Valódi „karneváli” hangulat fogadta az érkező közönséget a Zeneiskola Máté János termében megrendezett farsangi koncerten 2017. február 16-án. A képzőművészeti tanszak tanulóinak munkái, melyek busó álarcokra emlékeztettek, valamint lufik és szalagok díszítették a termet.
Fúvós, vonós, ütőhangszeres, zongorista és énekes növendékek szerepeltek. Mindenki felszabadultan, jó kedvvel, örömmel muzsikált. Járhattunk Velencében, Nápolyban, Andalúziában, hallhattunk különféle táncokat, de volt groteszk tánc, sőt Haláltánc is. Képzeletben gondolázhattunk Velencében, megismerhettünk egy ír népdalt, egy opera áriát, egy Gershwin – dalt és egy szambát. Többféle filmzene-részletet adtak elő a gyerekek Mr. Bean-től a Rockyn keresztül – ahol ökölvívó ringben lehettünk „Az ördög jobb és bal kezéig”. Sok esetben beöltözve, álarcosan hangulatosan előadott műsorszámokat élvezhetett a közönség. De volt Jégvarázs, Harry Potter és Star Wars is. A végén az ütő tanszak oszlopos tagjai próbálták elűzni a telet reméljük teljes sikerrel mindannyiunk nagy örömére.
Az est megálmodói és az ötletek megvalósítói Kiss Ágota és Szöllősi Rita kolléganőink voltak. Az est háziasszonya Szöllősi Rita volt, aki humorral átszőtt összekötő szövegeivel még vidámabbá tette a hangversenyt. Különösen kedvesek voltak a versek, melyek keretbe foglalták a zenei műsorszámokat és a felkészítő tanárok, a remek zongorakísérők találóan jellemző bemutatása. A farsangi időszak hagyományos süteménye a farsangi fánk. Erre az alkalomra ezt a finom süteményt kolléganőink készítették el és vendégelték meg vele a szereplőket és a közönséget.
A Zeneiskola hagyományaihoz híven 24. alkalommal rendezte meg a Konrád Péter emlékére róla elnevezett Fővárosi Ütőfesztivált. Jó volt látni a sok lelkes fiatalt, akik különböző összeállítású és létszámú kamara csoportokban játszották el műsorukat. Az összejövetelt magas szakmai színvonal jellemezte. Intézményünk hírnevét a Mizsák István tanár Úr által felkészített csoport kiemelt nívó díjjal öregbítette. 

 

Nyári Programok a Zeneiskolában

A szünidőben sem pihentek a zeneiskolások; sokan vettek részt a már második alkalommal megtartott nyári táborban. Az intézmény nagy sikerű operaestet is rendezett, a fúvószenekar nyitotta meg a térzenei sorozatot, valamint részt vett a balatonmáriafürdői Nemzetközi Fúvós Találkozón.

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola június 20-24-e között második alkalommal rendezett zenei tábort, ahol idén a barokk és a magyar zene témakörét dolgozták fel a gyermekek és tanáraik.  Az iskola épületében tartott játékos és ismeretterjesztő programok közül kiemelkedett a nyilvános táncház, ahol élő zenére tanulhatták a gyerekek és hozzátartozóik a dunántúli és szatmári tájegységek tánclépéseit. Tomasovszki Katalin tanárnő interaktív előadásain a barokk korszak minden művészeti ágával megismerkedhettek a gyerekek. A hét közepén egész napos kiránduláson vettek részt a Nagytétényi Kastélymúzeumban. Ezt követte egy hangszerbemutató és koncert, amelyen Szászvárosi Sándor Viola da gamba művész és tanítványai, valamint Bánfi Balázs és Kecskeméti László barokk furulya művészek léptek fel. A tábor idején a növendékek délelőttönként kamara és nagyobb csoportos próbákon készültek fel a tábor pénteki záróhangversenyére, amelyen telt ház előtt adhatták elő produkcióikat.
A tábor sikeres szervezésének köszönhetően a Barokk táncbemutatón szereplő gyerekeket a Nagytétényi Kastély is meghívta a június 25-én rendezett Múzeumok Éjszakájára. Felkészítő tanáraik Karmanóczki Tünde, Stefkovics Nóra és Csala Éva voltak. Az adventi időszakra a kastély ismét meghívta a produkciót.
Magánének tanszakunk – Lenkeyné Szabó Ida tanárnő vezetésével és vendégművészek közreműködésével – rendhagyó nyáresti operaestet tartott a zeneiskola udvarában. A jelenlévők nagyon élvezték Donizetti Szerelmi bájitalának rövidített keresztmetszet előadását, melynek rendezője Ott József növendékünk volt. A vidám operaesten iskolánk egykori diákjai, a BB Musica együttes tagjai, Újhelyi Andrea, Barlay András és Balásházi Bálint, valamint Pataki Bence operaénekes is felléptek.
Vannak olyan képzőművész tanulóink, akik nyáron sem lazsálnak. A Csili képzőművész táborosaival együtt ellátogattak a Gaál Imre Galériába Őry Annamária kiállítására, amelyről kiállításról Benyovszky Anita múzeumpedagógussal beszélgettek, majd a gyerekek is alkothattak.
Iskolánk Fúvószenekara a nyári térzenei sorozat első fellépőjeként nagy sikerrel szerepelt, népszerű komoly és könnyed muzsikát, filmzenéket adott elő. Kolossa András karnagy mellett egykori növendékünk, Nagy Zsolt is kezébe vehette a karnagyi pálcát. A zenekar július 30-án, a Balatonmáriafürdőn rendezett Nemzetközi Fúvószenekari találkozón is nagy sikerrel lépett fel, a program vidám pillanata volt a vízben előadott fúvósmuzsika.

 zenekar Lajtha

 

Shakespeare nyomában - alkotóműhely

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola az Emberi Erőforrások Minisztériumától nyertpályázati támogatás segítségével zenei és képzőművészeti alkotóműhelyt hívott életre, amelyben a kiválasztott tehetséges diákok Shakespeare darabjainak ihletésére hoztak létre zeneműveket, képzőművészeti alkotásokat. A tíz képzős és hat zenész diákból álló csapat zártkörű műhelyfoglalkozásait Németh Márta képzőművész és Tomasovszki Katalin zeneművész vezette. A nyilvános programok keretében Németh Anikó divat- és jelmeztervező, Siető Andrea jelmezkészítő,Dragony Tímea zeneszerző ésTóth Endre zenetörténész avatta be szakmája rejtelmeibe a résztvevőket. A tanulmányi kirándulások során koncertek, operaelőadások, Zeneakadémia és Operaház épületlátogatás szerepeltek a programban. Shakespeare Rómeó és Júlia, valamint Szentivánéji álom c. színműveinek megismerését követően az alkotóműhely diákjainak tollából zenedarabok, rajzok, festmények, jelmeztervek születtek, amelyeket június 7-én mutattak be a projekt zárásaként, multimédiás összművészeti rendezvény formájában – összekapcsolva irodalmat, filmet, kiállítást és koncertet. Mind a közönség, mind az alkotóműhely tanulói sok élménnyel gazdagodtak a pályázati támogatással megvalósult program során.

 

Gyermeknapot tartottunk a Zeneiskolában

Intézményünk koncertjei között kiemelten fontos szerepet tölt be minden évben a Tücsök hangverseny, melyet a Csili Bubik István termében rendezünk meg két részben, a kerületi óvodások, illetve alsó tagozatos általános iskolások számára. Idén április 21-én délelőtt került sor a nagy eseményre. Két lelkes fiatal szolfézstanárunk kalauzolta a gyerekeket a zene világában a hangszerek bemutatásával. Öröm látni az ifjú közönség lelkesedését, különösen, ha közismert zenedarab hangzik fel. Ilyen zenés bevezető után könnyebb lesz hangszert választani a zenetanulásra vágyóknak.

A délután folyamán Gyermeknapot tartottunk az érdeklődőknek. Szabadon lehetett ismerkedni az iskolánkban tanulható hangszerekkel, „hangszer-simogatóval” egybekötve. A programok között kézműves foglalkozás, arcfestés, torna, vetélkedő is szerepelt. A vidám napot a 18 órakor kezdődő Gyermeknapi Koncert koronázta, méltó sikerrel!

Ezen az eseményen is minden hangszercsalád képviseltette magát. Zongora, szintetizátor, vonósok, fa-és rézfúvósok, ütősök, gitár, citera. Színesen összeállított műsor, magas színvonalú hangszeres darabok és zongora kíséretek jellemezték ezt a nagyon szép hangversenyt. Ilyen előkészítés után szép számmal jöttek el az érdeklődők, felvételizők, aminek nagy jelentősége van, hiszen ez biztosítja intézményünk jövőjét.

Sz. Zs.

 

Díjazott képzőművészeink!

83 díjat osztottak ki március 23-án a Gaál Imre Galériában, a 110 éves a Városháza című képzőművészeti pályázatra érkezett alkotások alkotói között. 
Festmény kategóriában II. helyezést szereztek a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola ügyes tanulói: Krecsár Bianka, Kalácska Hanna, Medve Maja, Borzák Boglárka, Hodvogner Emília és Masa Júlia. 
Gratulálunk a díjazottaknak és felkészítő tanáruknak, Holczapfel Zsuzsannának!

 

Tanári hangverseny

Kiemelt hangversenyeink sorában 2016. április 7-én az iskola Máté János termében megrendeztük a Tanári Hangversenyt. A koncert műsora sokrétű, változatos volt, köszönhetően lelkes tanárainknak, akik odaadó munkával készültek fel erre az alkalomra.
Első műsorszámként a három jazz-számból összeállított bevezetővel szédületes hangulatot teremtett két gitáros, egy zongorista kolléga és a dobfelszerelésen játszó növendékünk, Borbély Bence Regő, aki méltó partnere volt a tanároknak.  A produkció nagy sikert aratott a teltházas közönség körében.
A műsor remek összeállítása következtében az előző hangzás ellentéteként csodálatos, puha, halk hangon szólalt meg csellón és zongorán Saint-Saens: Hattyú c. műve. Ezek után hallhattunk két klarinétra és fuvolára írt duót, hegedűre és zongorára komponált művet. Nagyon különleges hangzása volt a hegedűdarabnak gitár kísérettel. Fantasztikus zongoradarab szólalt meg virtuóz előadásban, nagyszerű volt a cselló- zongoramű. Szépek, karakteresek voltak a Szvit-tételek fuvolán és zongorán. Érdekes művet hallhattunk szóló csellón remek előadásban. A népzenei blokkban két remek népzene tanárunk citerázott és énekelt Zalai és Kalotaszegi népdalokat. Ezt a részt a tanári karból erre az alkalomra alakult vendégekkel kiegészült kórus által előadott Maros Rudolf: Táncnóta zárta igazi jó kedvvel. A könnyedebb műfajt a Libertango c. műsorszám biztosította, hegedűn és gitáron. A két klarinétra írt Concerto-t Bana Adrienn játszotta tanárával. Megható volt hallani, ahogy a növendék egyenrangú partnere volt tanárának ebben a nagyon szép produkcióban. Biztos vagyok benne, hogy ennél nagyobb öröme nem lehet egy pedagógusnak, hogy ilyen színvonalra fejleszti azt a tanulót, akit valaha ő kezdett tanítani!
Utolsó műsorszámként Grieg: Peer Gynt c. szvitjéből ütőhangszeres kamaraegyüttes adott elő három tételt. Meseszép hangszerelésben csendültek fel a jól ismert dallamok. A műsorszám érdekessége, hogy zongorista, fuvolista, énekes kollégák gyakoroltak a különféle ütő hangszereken, hogy megfelelő színvonalon szólaltathassák meg a szvit-tételeket, mely nagyszerűen sikerült! Nagy örömmel töltött el, hogy tanáraink ilyen magas színvonalon, ekkora lelkesedéssel muzsikálnak. A tanári koncert valóban kiemelkedik a hangversenyek sorából!
Talán még soha nem hallottunk ilyen felszabadult örömzenélést a Zeneiskola tanáraitól, mint ezen a tartalmas, szép estén.
Sz. Zs.

 

Eseménynaptár

2018. március
H K Sze Cs P Szo V1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 

Támogatónk

A MusicMall hangszerek és hangszerkiegészítők webáruháza, iskolánk kiemelt partnere. Növendékeink számára kiemelt kedvezményeket biztosítanak, melyet egy egyszerű regisztráció után azonnal igénybe vehetnek. Kattints ide a regisztrációhoz:

http://musicmall.hu/prestashop/login?back=my-account

A webáruház folyamatosan bővülő kínálatában minden megtalálható, ami a zenetanuláshoz szükséges. Forduljon bizalommal az áruház vevőszolgálatához az alábbi elérhetőségeken:
www.musicmall.hu
info@musicmall.hu
+36-30-823-88-72

 

Alapítványi támogatás

Máté János Zene- és Művészeti Alapítvány

Kérjük támogassa iskolánkat adója 1%-val.

Rendelkető nyilatkozat PDF formátumban letölthető itt.

Bankszámlaszám:
11720001-20206363-00000000

 

Facebook

 

Iskolánk fenntartója

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ
 

Partnereink

Oktatási HivatalMZMSZPesterzsébet ÖnkormányzataCsili Művelődési Központ
 
Copyright © 2015 - Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola
Oldalaink összeállításakor arra törekedtünk, hogy az érdeklődők - ezen belül is elsősorban jelenlegi és jövendő diákjaink, szüleik, pedagógusaink - számára minél teljesebb képet adjunk iskolánk életéről, eleget téve egyben tájékoztatási kötelezettségeinknek is. Oldalainkra mutató linkeket szívesen fogadunk és kölcsönösségi alapon magunk is elhelyezünk ilyeneket!